X

Användarnamn


Gudar

Oden - krigets, vishetens och dödens gud
Oden är gift med Frigg och far till Balder. De hjältar som dör i strid hämtas av valkyriorna till hans borg Valhall, där de festar och övar i krigsföring inför den slutliga kampen Ragnarök. En gud för kungar och krigare, men inte att lita på eftersom han gärna sviker den ena till en annans fördel.

Hugin och Munin (håg och minne)
Odens korpar som flög ut i världen och spionerade åt sin herre. När de återvände satte de sig på Odens axlar och berättade om allt de hade sett.

Sleipner
Odens häst som är grå till färgen och har åtta ben. Sleipner är snabbast av alla hästar och kan spring över land och hav. Sleipner föddes av Loke då han hade förvandlat sig till en sto och parat sig med hingsten Svadilfare.

Tor - åskans och tordönets gud
Tor råder över vädret och växtligheten och håller ordning i världsalltet. Han är gudars och människors beskyddare som med hjälp av sin hammare, Mjölner, bekämpar de olycksbringande jättarna.

Frej - fredens och fruktbarhetens gud
Frej styr växtligheten och djurens fortplantning. Hans offerdjur är hingstar, tjurar och galtar.

Freja - kärlekens och fruktbarhetens gudinna
Freja är också förlossningens beskyddare. Hon äger det åtrådda smycket Brisingamen och är själv åtrådd av alla. Hennes vagn dras av två katter. Hälften av alla som dör på stridsfältet sägs tillhöra Freja.